Sunday, 22 June 2014

Fun Time with Orphans

Para finalis World Muslimah spend time bersama adik-adik di panti asuhan Ciater. Kami bersenda gurau dan bermain bersama. It was so much fun! Adik-adik ini pulalah yang nanti nya akan menjadi juri kehormatan di malam final World Muslimah 2013.





Tea Walk - Healthy Living Concept

Akhirnya nyampe juga di Ciater, Subang! Wuiih pemandangan nya indah banget! Pas nyampe disana udah malam. Perjalanan nya cukup melelahkan, bayangkan dari Jakarta-Bandung! Tapi Alhamdulillah saya sangat menikmati nya. I can't wait for what's gonna happen tomorrow! :D

Setelah tahajud, aktifitas berikutnya pun mengiringi. Di mulai dengan senam pagi yang kemudian di lanjutkan dengan tea-walk ke perkebunan teh. Ini merupakan pengalaman pertama saya berada di perkebunan teh. Rasa nya alhamdulillah sekali, tidak henti nya saya mengucap syukur pada ALLAH SWT yang telah memberikan saya kesempatan ini.

Para finalis sedang di edukasi tentang beragam jenis teh dan manfaat nya.




Kami sedang di ajarkan bagaimana cara memetik daun teh secara baik dan benar.
















Quran

( 3:30-5:30 ) Tahajud, Al Qur’an Placement Test & Tausyiah Shalat Shubuh


Setiap pagi nya, para finalis diharuskan untuk melaksanakan salat tahajud berjamaah. Di hari pertama khususnya, panitia mengadakan Al-Quran placement test untuk mengetahui sejauh mana kemampuan para finalis dalam membaca Al-Quran. Para finalis juga di bekali dengan ilmu tajwid agar bacaan Al-Quran nya lebih baik. Selanjutnya para finalis juga di beri PR menghapal beberapa ayat Al-Quran untuk persiapan malam final nanti.












Saturday, 7 June 2014

Face Time Story (The Publication part 2)

Mount Royal student takes her hijab experience to Jakarta

“The hijab covers your head, not your brain.”
Wise words from Mount Royal’s Evawani Daud, third-year psychology student and recent contestant in World Muslimah 2013.
An international competition for Muslim women with a focus on the Islamic faith, World Muslimah is a component of theWorld Muslimah Foundation (WMF) an organization focused on enhancing global understanding of the role of Muslim women in their culture and society.
Evawani
Evawani Daud, MRU psychology student took third place in World Muslimah competition
Hosted in Jakarta annually since 2011, World Muslimah selects 20 Muslim women between the ages of 18 and 27 from across the globe who demonstrate a balance between the organization’s three tenets of smart, stylish and sholeha (pious).

The hijab experience

Immigrating with her family to Calgary from Aceh, Indonesia in 2007, Daud won the opportunity to return to her homeland to compete after submitting an essay on her experience wearing the hijab both in Indonesia and in her new home in Canada.

“When I started wearing hijab in grade six, it was largely out of obligation; Aceh was a city where it was pretty strict, and having a piece of cloth in public that covered my hair was something I did to be a good student and a good citizen,” says Daud. “When I moved to Canada, there were no rules about hijab and only a few Muslim girls in school wore it.”

Entering grade 11, Daud decided it was time to remove her hijab to help her fit in, but ultimately found it didn’t make her feel better about her identity.

“I realized the problem was not the hijab; it was me who was not proud of my identity as a Muslim,” she says. “When some Canadians think about Islam, they think about girls who are forced to stay home, that they are oppressed by wearing hijab … I wanted to show everyone that Islam is not like that – Muslim women are out there, contributing to society. It gives me an identity that I am proud of, as well as a sense of belonging.”

Stepping into the spotlight


Daud’s path to Jakarta didn’t start from the urgings of her family or community — it began on YouTube. Looking for tutorials on how to wear hijab in 2012, Daud stumbled across videos from the World Muslimah competition from that year.

After seeing an Indonesian woman win, Daud decided that she would join the competition. She submitted her essay and to her surprise was selected as one of the top 100 candidates. She was asked to submit a video documentary in July describing her social activities, achievements, and Koran scholarship, to be voted on via YouTube and Facebook, as well as by a panel of judges.

“To be honest, I'm not used to being in front of the camera – but I had a friend urge me to see it as a challenge and a new experience,” says Daud. “I had support from the campus’ Muslim Student Affiliation and a chance to show my volunteer work at SAMRU’s Peer Support Centre and Sustainability Centre.”

Daud was selected in the top 20 finalists and ultimately finished third in the completion, held in mid-September. She is now encouraging other Muslim women to participate, noting that there is no requirements in regard to height or body weight and that the experience alone is more than worth their while.

Beauty beyond appearance


While Daud did extremely well in the competition, she genuinely appreciates the opportunity to participate with a group of women whom she regards as sisters in a significant initiative for both her homeland and her faith.

“Since I moved to Canada, I've been looking for a place where I belong,” says Daud. “Returning to Indonesia and to be connected with a culture that I've been missing has helped me gain confidence in public and helped me assert my value in society.”

As with many women’s only competitions, World Muslimah is not without its critics – however, organizers assert that the competition is not a “pageant.” According to the WMF facebook site, the Muslim women’s organization (founded in 2011), aims to enhance understanding of Islam and promote essential skills. WMF aims to reduce poverty, focusing primarily on the core issues of education and women's empowerment and appreciation.

Evawani
World Muslimah 2013

The World Muslimah competition is held as a benefit relief of Muslim women in food crises, wars, conflicts and natural disasters.

Daud says she has a strong belief that all Muslim women should be highly educated.

“Because Islam encourages everyone to be a lifelong learner. I want to show the world the value of Muslim women, that they are not oppressed and limited by their culture and religion,” she says. “With nothing but our hands and faces showing, we must rely on our inner beauty to define our self-worth.”

 


Thursday, 29 May 2014

Public speaking: A Take Home Message

Di semester lalu (fall semester) ceritanya saya ngambil public speaking class karna saya pengen improve public speaking skill nihh. Hihi. Jujur saja saya bukan lah orang yang pandai berbicara, apa lagi harus berbicara di depan umum. Oh noooo. Rasa-rasa nya dunia seperti mau kiamat!

Kesan nya public speaking itu extreme gitu kan? Gimana kalau kita tiba-tiba lupa apa yang bakalan kita sampaikan? Gimana kalau kita sampai gemetaran di depan, bahkan sampai di tertawakan? Di tertawakan sih masih mending, karna itu tandanya audience kita nyimak apa yang sedang kita sampaikan. Tapi kalo audience nya nguap-nguap bahkan sampai ketiduran gara-gara mendengar speech kita? Oh noooo. Lagi-lagi dunia seperti mau kiamat!

Tapi tenang teman-teman, ada beberapa tips jitu yang telah saya terapkan yang mudah-mudahan bisa membantu teman-teman yang ingin sukses dalam public speaking.

Anyway, shall we start? :D

1. Why are you nervous?

Tanyakan pada diri kita, kenapa kita merasa khawatir?

Rasa khawatir dalam public speaking itu bisa disebabkan oleh banyak hal, seperti: kurang nya persiapan, takut melakukan kesalahan, takut di tertawakan, takut penonton tidak akan tertarik terhadap apa yang hendak kita sampaikan, dll.

Oleh sebab itu, penting sekali untuk mengidentifikasikan alasan mengapa kita khawatir agar kita bisa mengatasi kecemasan yang berlebihan secepatnya.


2. Are you prepared?

Tanyakan pada diri kita, sudah siapkah kita? Apakah kita sudah me research topik yang hendak kita sampaikan? Apakah kita sudah latihan secara maksimal sebelum tampil?
Penting sekali untuk mempersiapkan diri agar kita lebih confidence saat tampil.


3.  Is it okay to be nervous?

Setelah mempersiapkan diri secara maksimal, tapi tetap saja kita merasa khawatir, apa boleh? Tentu saja, rasa khawatir yang masih normal itu wajar kok.

Ketika otak mendeskripsikan situasi berbahaya (public speaking misalnya), maka tubuh kita akan mengaktifkan flight and fight response untuk survival. Nah pertanyaan nya sekarang, teman-teman bakalan flight? atau fight?

Biasa nya ketika adrenaline saya sudah bekerja, saya bakal naik turun tangga niih. Hihi. Penting sekali untuk menyalurkan energi yang di sebabkan oleh rasa kekhawatiran. Naik turun tangga, salah satu nya, bisa meredakan adrenalin rush tersebut.


4. Nobody is perfect! Are you?

Penting sekali untuk menyadari bahwa manusia tidak ada yang sempurna.

Ketika melakukan kesalahan dalam public speaking (walau sudah berkali-kali latihan), maka jangan langsung marah bahkan sampai mencaci diri sendiri. Bukan kah sejauh ini kita sudah berusaha secara maksimal? Dan memang bukan kah ALLAH yang menentukan hasil nya?

Sebaiknya tanyakan pada diri sendiri, apa yang seharus nya saya lakukan agar presentasi kedepan nya lebih baik?


5. Keep calm and breath

Sebelum presentasi, sebaiknya kita melakukan deep breathing agar tubuh kita bisa lebih nyaman dan relax. 

6. Victory dance

Setelah presentasi, biasa nya saya selalu ke kamar mandi untuk melakukan victory dance sebagai reward bagi diri saya sendiri. Seperti apa victory dance itu? Mari tonton video berikut ini :D




Semoga bermanfaat! :)